Поради з харчування

ПРО ЦЕЙ БУКЛЕТ

Ваша дієта є важливою частиною вашого лікування пухлини. Вживання правильних продуктів перед лікуванням, під час та після лікування може допомогти Вам почуватися краще та залишатися сильнішим.

Цей буклет створено, щоб допомогти Вам вивчити Ваші харчові потреби під час лікування, та щоб допомогти Вам подолати побічні ефекти, які можуть негативно впливати на харчування. Він створений для пацієнтів з пухлинами, членів їх родин та осіб, що доглядають пацієнтів. Подана тут інформація зібрана з багатьох наукових джерел та відображає реальний досвід пацієнтів з пухлинами та лікарів, сестер, дієтологів, що працюють з ними.

ЯК БУКЛЕТ ОРГАНІЗОВАНО

Люди переживають багато різних емоцій та фізичних реакцій перед, під час та після лікування пухлини. Їхні бажання щодо інформації також дуже широко різняться. Хтось бажає прочитати все що може потрапити їм до рук або поговорити з усіма, з ким можливо. Інші можуть не хотіти цього.

Люди також усвідомили, що їх потреба в інформації змінюється протягом часу. Багато пацієнтів, з якими ми розмовляли, сказали, що на початку загальна інформація про пухлини та їх лікування була найбільш корисною, або читали все, що могли дістати. Пізніше, під час їхнього лікування, вони розуміли, що хочуть більш детальної інформації про їхнє лікування та перебіг негативного впливу на них.

В результаті, буклет організовано по окремих розділах, які стосуються конкретних періодів лікування пухлини. Кожен розділ може стати самостійним, тож читайте більше або менше залежно від Ваших потреб.


ПЕРЕД ТИМ, ЯК ПОЧНЕТЬСЯ ЛІКУВАННЯ – цей розділ коротко описує пов’язані з харчуванням побічні ефекти, які можуть мати місце при різних видах лікування пухлини. Він також дає Вам кілька порад, щоб допомогти підготуватися фізично та психологічно до Вашого лікування..

УПРАВЛІННЯ ПРОБЛЕМАМИ З ХАРЧУВАННЯМ ПІД ЧАС ЛІКУВАННЯ – цей розділ подає більш деталізовану інформацію про специфічні побічні ефекти, які люди мають під час лікування. Всі описані побічні ефекти можуть мати місще, а можуть і не мати місця у Вас. Досвід людей дуже широкий. Цей розділ включає багато пропозицій щодо боротьби, а також кілька рецептів, які пацієнти та персонал вважають особливо корисними.

ПО ЗАКІНЧЕННІ ЛІКУВАННЯ – цей розділ присвячений періоду часу після закінчення Вашого лікування. Він дає Вам пропозиції як повернутися до нормального повсякденного харчування та надає поради зі здорового харчування.

ПОРАДИ З ХАРЧУВАННЯ ДО, ПІД ЧАС ТА ПІСЛЯ ЛІКУВАННЯ також включають розділи:

СПЕЦІАЛЬНІ ПОРАДИ ДЛЯ ОСІБ, ЩО ДОГЛЯДАЮТЬ (ПЕРСОНАЛУ, ПОМІЧНИКІВ), який дає поради та пропозиції для членів родини та інших доглядальників.

СЛОВНИК, який містить список та пояснює значення слів, що пов’язані з харчуванням, живленням та іншими аспектами догляду. Слова, що наведені в СЛОВНИКУ, виділено жирним шрифтом, коли вперше зустрічаються в буклеті.


ЯК КОРИСТУВАТИСЯ ЦИМ БУКЛЕТОМ

Ви можете не хотіти прочитати весь цей буклет за один раз. Полистайте його та прочитайте розділ, який відповідає Вашій ситуації зараз. Пізніше Ви можете повернутися та прочитати ті розділи, які Вам потрібні. Наприклад, багато пацієнтів не мають пов’язаних з їжею побічних ефектів або ці ефекти можуть бути помірними. Якщо Ви вважаєте, що пов’язані з їжею побічні ефекти для Вас не проблема, розділи «ПЕРЕД» та «ПІСЛЯ» можуть бути більш корисними. З іншого боку, якщо Вас непокоять один або більше побічних ефектів, пропозиції та рецепти в «КОНТРОЛІ ПРОБЛЕМ З ЇЖЕЮ ПІД ЧАС ЛІКУВАННЯ» можуть допомогти Вам.

Дієтологи є найкращим джерелом інформації про Вашу дієту. Інформація в буклеті додається до того, що вони можуть сказати Вам. Вільно запитуйте про допомогу або пораду, якщо Ви потребуєте цього. Попередньо записані Ваші питання допоможуть Вам бури впевненим в отриманні необхідної інформації. Попросіть дієтолога повторити або пояснити все, що незрозуміло. Він або вона можуть також пояснити все в цій книзі, якщо у Вас є питання, і дати більш деталізовану інформацію. Ваш лікар або сестра можуть також дати Вам корисну пораду і можуть направити Вас до дієтолога.


ПЕРЕД ТИМ, ЯК ПОЧНЕТЬСЯ ЛІКУВАННЯ

Коли Вашу пухлину було впершее діагностовано, Ваш лікар розповів Вам про план лікування. Він може включати операцію, радіотерапію (або променеву терапію), хіміотерапію, гормональну терапію та біологічну (імунотерапію), або певну комбінацію цього лікування.

Всі ці методи лікування вбивають пухлинні клітини. В процесі вбивання пухлинних клітин певна кількість здорових клітин також пошкоджується. Це і є причиною побічних ефектів від лікування пухлини. Побічні ефекти, які можуть негативно впливати на Вашу здатність харчуватись, включають:

ü втрату аппетиту

ü зміни ваги (як втрату так і збільшення ваги)

ü запалення (почервоніння) в роті та горлі

ü сухість в роті

ü проблем з зубами та яснами

ü зміни відчуття смаку та запаху

ü нудота / блювота

ü діарея

ü чутливість до лактози

ü закреп

ü стомлення та / або депресія

Ви можете як мати, так і не матиц их побічних ефектів. Багато факторів визначають, чи бутеде Ви мати якийсь та наскільки він буде виражений. Ці фактори включають тип пухлини, який Ви маєте, яка частина Вашого тіла лікується, тип та тривалість лікування та доза лікування. Дуже добре, якщо Ви можете контролювати свої побічні ефекти. Більшість побічних ефектів зникають після закінчення лікування. Ваш лікар або сестра можуть розповісти Вам більше про Ваші шанси мати побічні ефекти та які саме.


РЕКОМЕНДАЦІЇ З ХАРЧУВАННЯ МОЖУТЬ ВІДРІЗНЯТИСЯ ДЛЯ ПАЦІЄНТІВ З ПУХЛИНАМИ

Рекомендації про їжу та харчування для пацієнтів з пухлинами можуть значно відрізнятися від звичайних пропозицій щодо здорового харчування. Це може здивувати багатьох пацієнтів, оскільки нові пропозиції можуть здаватися протилежними тому, що вони зазвичай чули. Рекомендації з харчування як правило наголошують на вживанні великої кількості фруктів, овочей, хлібу грубого помолу та круп; включають помірну кількість мяса та молочних продуктів; і значно обмежують жири, цукор, алкоголь та сіль. Більше інформації та порад щодо цих рекомендацій міститься в розділі «ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ЛІКУВАННЯ».

Рекомендації з харчування для пацієнтів з пухлинами можуть зводитись до допомоги Вам їсти більш калорійну їжу з високим вмістом білків. Рекомендації можуть включати вживання більшої кількості молока, вершків, сиру та термічно оброблених яєць. Інші рекомендації можуть містити збільшення вживання соусів, або змінити Ваші методи приготування їжі та використовувати більше масла, маргарину або олії. Іноді рекомендації з харчування для пацієнтів з пухлинами пропонують вживати менше продуктів з високим вмістом клітковини, оскільки ці продукти можуть збільшити такі проблеми як діарея або запалення в роті.

Рекомендації з харчування для пацієнтів з пухлинами відрізняються, оскільки вони розроблені щоб допомогти відбудувати вашу силу та допомогти Вам протистояти ефектам Вашої пухлини та її лікування. Коли Ви здорові, вживання достатньої кількості їжі для одержання всіх необхідних нутрієнтів звичайно не є проблемою. Протягом лікування пухлини, однак, це може потребувати зусиль, особливо якщо Ви маєте побічні ефекти або просто почуваєтесь не добре.


ПІДГОТУЙТЕСЬ ДО ЛІКУВАННЯ

Поки Ваше лікування не почнеться, Ви не будете знати, які саме побічні ефекти Ви можете мати та як Ви будете почуватись. Один з шляхів підготуватися це думати про Ваше лікування як про час зконцентруватися на собі та доброму самопочутті. Також наводимо кілька шляхів, як бути готовим:

Позитивнее мислення:

ü Багато людей мають один-два або не мають пов’язаних з харчуванням побічних ефектів. Навіть якщо вони у Вас є, вони можуть бути помірними, більшість зникає після закінчення лікування. Є також ліки, які допомагають краще контролювати побічні ефекти.

ü Позитивне ставлення, обговорення Ваших відчуттів, поінформованість про Вашу пухлину та її лікування, планування шляхів подолання – все це допомагає зменшити хвилювання та занепокоєння, дозволяє Вам почуватися більш контрольовано та допомагає Вам зберігати апетит.

ü Дайте їжі шанс. Якщо Ви навіть маєте проблем з харчуванням, Ви будете мати дні, коли будете їсти із задоволенням.

Вживайте здорову їжу:

ü Здорова їжа життєво необхідна для організму людини, щоб він працював якнайкраще. Це навіть більш важливо для пацієнтів з пухлинами.

ü Якщо Ви їсте здорову їжу, Ви входите в лікування з резервами, що допоможуть зберегти Ваші сили, попередити розпад тканини організму, відбудувати тканини та утримати Ваш захист проти інфекцій.

ü Люди, що їдять краще, краще здатні долати побічні ефекти. Ви можете навіть бути взмозі витримати більші дози лікування. Наприклад, ии знаємо, що певні методи лікування пухлин значно ефективніші, якщо пацієнт добре харчується та отримує достатньо калорій та білку в його або її раціоні.

ü Не бійтеся спробувати нові продукти. Дещо з того, що Вам ніколи не подобалось до цього, може смакувати добре під час лікування.


Плануйте наперед:

ü Наповність комору та холодильник Вашими улюбленими продуктами, щоб у Вас не було потреби часто ходити до магазину. Обов’язково включіть саме ті продукти, про які Ви знаєте, що можете їх їсти, навіть якщо Ви хворі.

ü Тримайте під рукою продукти, які потребують швидкого або зовсім не потребують приготування, наприклад, пудинги, горіхове масло, тунець, сири, яйця.

ü Приготуйте трішки заздалегідь та заморозьте невеликими порціями (на один прийом).

ü Поговоріть з друзями або членами родини про допомогу з покупкою та пригоруванням їжі. Або попросіть друга або родича виконати для Вас цю роботу.

ü Поговоріть з дієтологом про Ваші побоювання та на що Ви можете очікувати. Він або вона подасть Вам кілька ідей та допоможе спланувати харчування. Попросіть про допомогу в розвитку списку продуктів, які могли б допомогти з потенційними побічними ефектами, такими як закреп або нудота. Запитайте, що працює для інших пацієнтів.


УПРАВЛІННЯ ПРОБЛЕМАМИ З ХАРЧУВАННЯМ ПІД ЧАС ЛІКУВАННЯ

Всі методи лікування пухлин – операція, радіотерапія (променева терапія), хіміотерапія, гормональна терапія та біологічна терапія (імунотерапія) – дуже сильні. Хоча мішенню лікування є пухлинні клітини, що швидко ростуть в Вашому тілі, здорові клітини можуть також бути ушкодженими. Здорові клітини, які в нормі швидко ростуть та діляться, такі як в роті, травному тракті, також волосся, часто піддаються негативному впливу під час лікування. Ушкодження здорових клітин призводить до неприємних побічних ефектів, що спричиняють проблеми з харчуванням. Таблиця 1 (стор. 40-41) показує кілька побічних ефектів, які можуть розвинутись в результаті лікування пухлини.

Побічні ефекти від лікування пухлини змінюються від пацієнта до пацієнта. Частина тіла, що лікується, тип та тривалість лікування та доза лікування обумовлюють побічні ефекти.

Позитивним є те, що не кожен має побічні ефекти під час лікування, а більшість з них зникають після закінчення лікування. Побічні ефекти можуть також добре контролюватися новими ліками. Поговоріть з Вашим лікарем про побічні ефекти Вашого лікуванна та що можна з цим робити.

Деякі проблеми з харчуванням спричинені власне лікуванням. Іноді пацієнти можуть мати складності з їжею, тому що вони засмучені, хвилюються або бояться. Втрата апетиту та нудота – нормальна відповідь на хвилювання або страх. Після початку періоду лікування Ви матимете краще відчуття того, на що очікувати та як Ви будете реагувати. Це покращить стан пробмеми з харчуванням, повязаної з Вашим занепокоєнням.

Поки Ви в лікарні або отримуєте лікування, поговоріть з Вашим лікарем, медсестрою або дієтологом. Вони можуть відповісти на Ваші питання та дати пропозиції щодо специфічної їжі або вирішення Ваших проблем. Вони також можуть допомогти з рекомендованими продуктами харчування, які відображають різноманітні культурні та етнічні підгрунтя. Вільно говоріть з ними, якщо проблеми виникають від час Вашого одужання. Запитайте їх, що працює в інших пацієнтів.

Памятайте, що немає складних або суворих правил під час лікування пухлини. Деякі пацієнти можуть продовжувати насолоджуватися їжею та мати нормальний апетит протятом більшості часу свого лікування. Інші можуть мати дні, коли вони зовсім не можуть їсти; навіть думка про їжу може викликати в них розлади травлення. Наводимо кілька речей, які Ви повинні тримати в памяті:

ü Коли Ви можете їсти, намагайтеся вживати продукти багаті на білок та калорії; вони допоможуть Вам зберегти сили, запобігти руйруванню тканин тіла та відбудувати тканини, які лікування пухлини може пошкодити.

ü Багато людей знаходять свій апетит кращим вранці. Скористуйтеся цією перевагою та їжте більше вранці. Розгляньте перенесення Вашого головного прийому їжі на ранок, та вживайте рідкі замінники їжі пізніше, якщо Вам не хочеться їсти (дивіться стор. 11 для інформації про рідкі замінники їжі).

ü Якщо Ви не почуваєтесь добре та можете їсти тільки один або два продукти, вживайте їх, доки не будете взмозі їсти іншу їжу. Спробуйте рідкі замінники їжі для збільшення калорійності та білку.

ü В ті дні, коли Ви зовсім не можете їсти, не хвилюйтеся про це. Робіть що можете, щоб почуватися краще. Поверністься до їжі щойно Ви зможете та повідомте свого лікаря в разі, якщо проблема не вирішуєтся протягом двох днів.

ü Намагайтеся пити достатньо рідини, особливо в ті дні коли не можете їсти. Вода необхідна для власне функцій Вашого організму, тож вживайте достатньо рідини, щоб бути впевненим, що Ваш організм отримує стільки води, скільки йому необхідно. Для більшості дорослих 6-8 чашок (склянок) рідини на день є достатнім. Намагайтеся мати з собою пляшку води протягом дня. Це може допомогти Вам набути звичку пити достатньо рідини. Таблиці 2 і 3 (стор. 42 і 43) включають багато прикладів рідини, яку Ви можете спробувати вживати.

ПОДОЛАННЯ ПОБІЧНИХ ЕФЕКТІВ

Цей розділ пропонує практичні поради в подоланні побічних ефектів лікування, які пожуть негативно впливати на Ваше травлення. Ці пропозиції допомогли іншим пацієнтам, що мали схожі з Вашими проблеми. Спробуйте всі ці ідеї, щоб зясувати, що найкраще працює в Вашому випадку. Поділіться Вашими потребами та переживаннями з Вашою сімєю та друзями, власне з тими, хто готує їжу для Вас.

Дайте їм знати, що Ви цінуєте їх підтримку. Скажіть їм про «СПЕЦІАЛЬНІ ЗАМІТКИ ДЛЯ ДОГЛЯДАЛЬНИКІВ»

Наприкінці «ПОРАД З ХАРЧУВАННЯ» Ви знайдете дві статті, які можуть бути дуже корисні, оскільки Ви отримуєте лікування та користуєтесь цим буклетом. Перша, «Збереження контролю над побічними ефектами», це діаграма, яку Ви копіюєте та використовуєте, щоб відстежувати, як Ви почуваєтесь, поки триває Ваше лікування. Використовуйте другу, «Замітки», щоб занотовувати питання або побоювання, які Ви хотіли б обговорити з лікарем або персоналом.

Втрата апетиту.

Втрата апетиту або поганий апетит є одним з найбільш поширених проблем, які виникають при пухлині та її лікуванні. Ніхто не знає, що власне спричиняє втрату апетиту. Це може бути спричинене лікуванням або самою пухлиною. Емоції, такі як страх або депресія, можуть також відібрати в людини апетит. Запитайте медсестру або соціального працівника про шляхи зменшення емоційних труднощів. Іноді такі побічні ефекти, як нудота, блювота або зміни смаку або запаху їжі роблять людину нездатною їсти. В цьому випадку попрацюйте з лікарем або медсестрою над тим, щоб взяти ці побічні ефекти під кращий контроль.

Деякі люди втрачають апетит лише на день або два. Для інших це постійна проблема. В будь-якому випадку, ці поради можуть допомогти:

ü Спробуйте рідкі або в порошку замінники їжі, «розчинний сніданок», в той час, коли Вам важко вживати їжу.


Комерційні продукти для вдосконалення живлення.

Якщо Ви не можете отримувати достатньо калорій та білку при Вашій дієті, комерційні замінники їжі, такі як напої, «шейки» та «розчинні сніданки» в порошку можуть допомогти. Інші продукти також можуть бути додані до будь-якої їжі та напоїв. Ці добавки мають високий вміст білку та калорій та вдосталь вітамінів і мінералів. Вони можуть бути рідкі, або в формі пудингу чи порошку. Більшість комерційних замінників їжі містять небагато або не містять лактози. Однак важливо перевірити, чи чутливі Ви до лактози. Ваша медсестра або дієтолог можуть розказати Вам, які продукти найкращі для Вас та які доступні в Вашій місцевості.

Більшість з цих продуктів не потребують холодильника, поки Ви їх не відкрили. Це означає, що Ви можете носити їх з собою та мати їх, де б Ви не відчули голод або спрагу. Вони також добре переносяться як «перекусити» між прийомами їжі або в нічний час. Ви можете захотіти взяти бляшанку з собою, коли Ви йдете на лікування або іншим разом, коли можете довго чекати в черзі.

Багато супермаркетів та аптек продають рідкі замінники їжі. Якщо Ви не бачите цих продуктів на полиці, запитайте менеджера в магазині, чи можуть вони замовити ці продукти.

ü Спробуйте їсти протягом дня часто невеличкими порціями замість двох-трьох великих прийомів їжі. Можливо, Вам буде легше таким чином їсти більше, і Ви не будете відчувати себе занадто переповненим.

ü Тримайте легкі закуски так, щоб не було для Вас складно дістати їх, коли б Ви не захотіли. Сир та крекери, кекси, морозиво, горіхове масло, фрукти та пудинги – все це добре. Майте трохи чогось погризти при собі, коли виходите з дому, наприклад, крекери з горіховим маслом або маленькі коробки з родзинками. Ви можете знайти більше ідей щодо легких закусок в таблиці 4 на стор. 44.

ü Якщо навіть Ви не відчуваєте бажання їсти тверду їжу, намагайтесь вживати напої протягом дня. Соки, бульйони та інші напої на зразок можуть дати Вам необхідні калорії та поживні речовини. Напої на основі молока також постачають білок. Таблиці 2 і 3 на стор. 42 і 43 дають кілька прикладів напоїв.

ü Якщо можливо, намагайтесь вжити щось і вночі. Це не матиме негативного впливу на Ваш апетит під час наступного прийому їжі.

ü Інколи зміна форми їжі може зробити її більш апетитною і допоможе Вам їсти краще. Наприклад, коли вживання фруктів є проблемою, спробуйте змішати фрукти в молочний коктейль. Ось приклад:

Бананово-молочний коктейль.

1 цілий спілий банан, порізаний

Кілька крапель ванілі

1 склянка молока

Помістити всі інгредієнти в блендер, змішувати на високій швидкості до однорідності

Вихід: одна порція, приблизно 2 склянки

Якщо готується з цільного молока:

Калорійність на 1 порцію: 255 Кал

Білок на 1 порцію – 9 грамів

Якщо горується з 2% молока:

Калорійність – 226 Кал

Білок – 9 грамів

Якщо готується із знежиреного молока:

Калорійність – 190 Кал

Білок – 9 грамів

ü Спробуйте мякі, холодні або заморожені продукти, такі як йогурт, молочні коктейлі, фруктове морозиво тощо.

ü Скористайтеся перевагою в той час, коли Ви почуваєтесь добре, та зїжте більше. Багато людей мають кращий аппетит вранці, коли вони добре відпочили.

ü Робіть час прийому їжі настільки розслабленим та приємним, наскільки це можливо. Сервірувати їжу привлекательно теж може бути корисним.

ü Якщо Ваш лікар дозволяє, вживайте невеличку чарку вина або пива під час їжі. Це може допомогти стимулювати Ваш апетит.

ü Регулярні вправи можуть допомогти Вашому апетиту. Перевірте з Вашим лікарем, які саме можливі для Вас.

ВТРАТА ВАГИ

Багато пацієнтів з пухлинами втрачають вагу протягом їх протипухлинного лікування. Це частково очікуване як вплив власне пухлини на організм. Також, якщо Ваш апетит менше ніж завжди через Ваше лікування або емоційні переживання, Ви можете втрачати вагу. Таблиця 5 «Як підвищити калорійність» та таблиця 6 «Як збільшити кількість білків» (стор. з 45 по 50) подадуть Вам кілька ідей для сповільнення втрати ваги або навіть набуття одного-двох кілограмів. Поради частини «Втрата апетиту» (стор. 10) можуть також допомогти.

Наступні три рецепти також покажуть Вам, як збільшити калорійність та вміст білків добре знайомих продуктів.

Зміцнене молоко

250 мл цільного молока

1 склянка знежиреного розчинного сухого молока

Налити молоко в глибоку чашку.

Додати сухе молоко та збити повільно вінчиком, доки сухе молоко не розчиниться (звичайно до 5 хвилин)

Поставте в холодильник та подавайте охолодженим.

Примітка: якщо присмак надто сильний, починайте з ½ склянки сухого молока та поступово доведіть до цілої склянки.

Вихід: 250 мл

Порція: одна склянка

Калорійність на 1 порцію: 211 Кал

Білок на 1 порцію: 14 грамів

Використовуйте зміцнене молоко, коли готуєте:

ü макарони та каші

ü пудинги та гоголь-моголь

ü вершковий соус для овочей

ü картопляне пюре

ü какао

ü млинці та оладки

ü молочні супи

Молочний коктейль з високим вмістом білку

1 склянка зміцненого молока

2 столові ложки карамелі, шоколаду або Вашого улюбленого фруктового сиропу

½ склянки морозива

½ чайної ложки ванільного цукру

Помістіть всі складники до блендеру

Змішайте на низькій швидкості протягом 10 секунд

Вихід: одна порція, приблизно 1-1½ склянки

Калорійність на 1 порцію: 425 Кал

Білок на 1 порцію: 17 грамів

Розчинне сухе молоко як джерело білку

Для збільшення білку в стравах розгляньте додавання невеликої кількості знежиреного розчинного сухого молока до омлету, супу, каш, соусів тощо.

Горіхове масло для бутербродів

1 столова ложка розчинного сухого молока

1 столова ложка меду

1 чайна ложка води

5 столових ложок однорідного горіхового масла

1 чайна ложка ванільного цукру

Змішайте сухе молоко, воду та ванільний цукор

Додайте мед та горіхове масло, розмшуючи повільно до утворення однорідної маси

Намащуйте на крекери, грінки або сухарики

Суміш можна також сформувати в кульки, охолодити та їсти як цукерки

Добре зберігається в холодильнику, але погано намащується, коли холодна

Вихід: 6 столових ложок, 2 порції по 3 столових ложки

Калорійність на порцію: 279 Кал

Білок на порцію: 11 грамів

ЗБІЛЬШЕННЯ ВАГИ

Деякі пацієнта вважають, що їх вага не змінилась під час лікування. Вони можуть навіть набувати вагу. Це частково правда для пацієнтів з пухлинами молочної залози, простати або яєчників, які отримують певні медикаменти, гормонотерапію або хіміотерапію.

Дуже важливо не обмежувати харчування відразу як Ви помітите збільшення Вашої ваги. Натомість, скажіть Вашому лікареві, щоб ви виявили причину цієї зміни. Іноді збільшення ваги трапляється, тому що певні протипухлинні ліки можуть спричинити затримку рідини в організмі. Цей стан називається набряк. Вага збільшується через збільшення води. В цьому випадку Ваш лікар може попросити Вас порадитись з дієтологом про шляхи зменшення кількості солі в Вашому раціоні. Це важливо, тому що сіль спричиняє затримку води в організмі людини. Ваш лікар може також призначити Вам діуретик. Це препарат примусить Ваш організм виділяти надлишок рідини.

Пацієнти з вперше діагностованою пухлиною молочних залоз можуть відрізнятися. Біля половини з них можуть протягом лікування швидше набирати вагу, ніж втрачати. Тому рекомендації для пацієнтів з пухлиною молочної залози підкреслюють необхідність зменшення вживання жирів та калорій, так само як і для пацієнтів, протипухлинне лікування яких закінчено (дивіться стор. 37).

Збільшення ваги може бути також результатом збільшення апетиту та вживання надлишку їжі та калорій. В цьому випадку Ви можете захотіти зупинити збільшення ваги. Кілька рекомендацій Вам допоможуть. Поговоріть з дієтологом для уточнення:

ü надавайте перевагу фруктам, овочам, хлібу та вівсянці

ü обирайте нежирні сорти мяса (нежирну говядину або свинину, курятину без шкіри) та знежирені молочні продукти (знежирене або 1% молоко, легкий йорурт)

ü значно зменшіть додавання масла, майонезу, солодкого тощо

ü обирайте дієтичні методи приготування їжі, що не потребують жиру (варіть або горуйте на пару)

ü уникайте вживання висококалорійних продуктів між основними прийомами їжі

ü якщо Ви почуваєтесь добре, збільшіть фізичні вправи, які Ви виконуєте

ЗАПАЛЕННЯ РОТОВОЇ ПОРОЖНИНИ ТА ГОРЛА

Ротові запалення, кровоточивість ясен та запалення горла (ангіни) або стравоходу часто виникають в результаті радіотерапії (променевої терапії), хіміотерапії або інфекції. Якщо у Вас запалення горла або ясен, відвідайте свого лікаря, щоб впевнитися, що це побічний ефект лікування, а не самостійні проблеми. Лікар може дати Вам ліки, що допоможуть контролювати біль в роті та горлі. Ваш стоматолог також може дати Вам поради по догляду за Вашою ротовою порожниною.

Деякі продутки будуть подразнювати ротову порожнину та викликати кровоточивість, а також спричиняти труднощі з жуванням та ковтанням. Обережно обираючи продукти, які Ви їсте, та доглядаючи за ротовою порожниною, зубами та яснами, звичайно Ви можете полегшити процес вживання їжі. Кілька пропозицій пожуть в цьому допомогти:

· вживайте мяку їжу, яка легко жується та ковтається, таку як:

¨ молочні шейки

¨ банани, яблучне пюре, інші мякі фрукти

¨ персиковий, грушовий та абрикосовий соки

¨ кавун

¨ домашні сири, йогурти

¨ картопляне пюре, лапшу

¨ макарони та сири

¨ бісквіти, пудинги, желе

¨ омлет

¨ варені крупи, каші

¨ овочеві пюре з гороху, моркви тощо

¨ мясні пюре

Тут також подано простий рецепт ???

ФРУКТИ ТА ВЕРШКИ

1 склянка цільного молока

1 склянка ванільного морозива або йогурту

1 склянка консервованих фруктів (з великою кількістю сиропу), або соку (персики, абрикоси, груші)

Мигдаль або ванільний цукор за смаком

Змішати всі інгрідієнти в блендері та добре охолодити перед подачею

Вихід: 2 порції

Розмір порції: 1-1½ склянки

Якщо готувати з морозива:

Калорійність на порцію: 302 кКал

Вміст білку: 7 грамів

Якщо готувати з йогурту:

Калорійність на порцію: 268 кКал

Вміст білку: 9 грамів

· Уникайте продуктів або рідин, які можуть подразнювати Вашу ротову порожнину. Ці продукти такі:

¨ апельсини, грейпфрути, лимони та інші цитрусові

¨ томатний соус та сік

¨ гострі або солоні продукти

¨ сирі овочі, мюслі, тости, крекери та інші неоднорідні, сухі продукти тощо

¨ ополіскувачі, дезінфікуючі розчини для рота, що містять алкоголь

· Готуйте продукти, поки вони не стануть мякими та ніжними

· Нарізайте продукти маленькими шматочками

· Використовуйте блендер або кухонний комбайн для того, щоб зробити Вашу їжу рідкою

· Змішуйте продукти з маслом, маргарином або соусом, щоб полегшити їх ковтання

· Використовуйте соломинку (трубочку) для пиття

· Використовуйте ложку меншу, ніж звичайно, наприклад, дитячу або десертну

· Намагайтеся вживати холодну їжу або кімнатної температури, оскільки гаряча їжа може подразнювати ротову порожнину та горло

· Спробуйте пити теплий бульон або солоний суп; це може заспокоювати та поменшувати біль в горлі

· Спробуйте смоктати льодяники

· Якщо Вам важко ковтати, нахиляйте голову назад або вперед, це може допомогти

· Якщо Ваші зуби та ясна запалені, стоматолог може порекомендувати спеціальні продукти для чищення зубів

· Полощіть Вашу ротову порожнину водою часто, щоб видаляти залишки їжі та бактерії та сприяти одужанню

· Запитайте Вашого лікаря про анестетичні спреї, які можуть знеболювати Вашу ротову порожнину та горло досить довго, щоб Ви могли поїсти


СУХІСТЬ В РОТІ

Хіміотерапія та променева терапія (радіотерапія) на область голови або шиї можуть зменшувати слиновиділення та спричиняти сухість в роті. Коти так відбувається, продукти важко жувати та ковтати. Сухий рот може також змінювати смак їжі. Деякі ідеї для запаленого рота та горла можуть допомогти. Подані нижче пропозиції також можуть допомогти Вам упоратися з сухістю ротової порожнини.

ü Ковтайте воду невеличкими ковточками кожні кілька хвилин, щоб полегшити собі ковтання та легко говорити. Розгляньте можливість постійно носити з собою пляшку води, щоб завжди мати її при собі.

ü Спробуйте дуже солодкі або кислі продукти та напої, такі як лимонад; ці продукти можуть допомогти Вашому роту виробляти більше слини (Не робіть цього, якщо у Вас кровоточивість рота або запалення горла, і солодкі або кислі продукти можуть погіршити їх стан)

ü Смокчіть тверді цукерки або карамельки або жуйте гумку. Це може допомогти збільшувати слиновиділення.

ü Вживайте мякі та рідкі продукти, які легше ковтати.

ü Змащуйте губи гігієгічною помадою.

ü Зволожуйте їжу соусом та салатними заправками, щоб полегшити її ковтання.

ü Якщо проблема Вашого сухого рота дуже серйозна, запитайте Вашого лікаря або стоматолога про продукти, які змащують, захищають та зволожують ротову порожнину та горло.


ПРОБЛЕМИ З ЗУБАМИ ТА ЯСНАМИ

Пухлина та її лікування можуть спричинити зубний карієс (руйнування зубів) та інші проблеми з Вашими зубами та яснами. Наприклад, опромінення рота може негативно впливати на Ваші слинні залози, роблячи Ваш рот сухим та збільшуючи ризик порожнин. Зміни в звичках харчування також можуть додати проблем. Ваші лікар та стоматолог повинні тісно працювати разом, щоб зафіксувати будь-які проблеми Ваших зубів до того, як Ви почнете лікування. Якщо Ви їсте часто або багато солодкого, Ви можете потребувати чистити зуби частіше. Чищення зубів після кожного вживання їжі – дуже хороша ідея. Подаємо також кілька інших ідей для попередження проблем з зубами:

ü Обовязково повідомляйте Вашого лікаря про будь-які проблеми з зубами, які Ви маєте.

ü Обовязково відвідуйте Вашого стоматолога регулярно. Пацієнти, що отримують терапію, яка негативно впливає на ротову порожнину – наприклад, опромінення області голови або шиї – потребують оглядів стоматолога частіше, ніж звичайно.

ü Користуйтеся мякою зубною щіткою. Запитайте Вашого лікаря, стоматолога або медсестру про спеціальну зубну щітку та / або пасту, якщо Ваші ясна надто чутливі.

ü Полощіть рот теплою водою, коли Ваші ясна та горло запалені.

ü Якщо Ви їсте продукти з великим вмістом цукру або такі, що прилипають до зубів, упевніться, що почистили та пополоскали Ваш рот після цього досить ретельно, отже цукор не пошкодить Ваші зуби, або вживайте вільні від цукру варіанти (Сорбітол, замінювач цукру, що міститься в багатьох вільних від цукру продуктах, у багатьох може спричиняти діарею. Якщо діарея є Вашою проблемою, перевірте етикетку перед тим, як придбати ці продукти, та обмежте їх вживання)


ЗМІНА ВІДЧУТТЯ СМАКУ АБО ЗАПАХУ

Ваше відчуття смаку або запаху може змінуватись протягом Вашої хвороби або лікування. Продукти, особливо мясо або інші високобілкові продукти, можуть набути гіркого або металевого смаку. Багато продуктів втратять смак. Хіміотерапія, променева терапія або сама пухлина можуть спричиняти ці проблеми. Проблеми з зубами також можуть змінювати смак. У більшості людей зміни смаку та запаху зникають після закінчення лікування.

Немає гарантованого способу запобігти змінам Вашого відчуття смаку та запаху, тому що кожна людина піддається відмінному негативному впливу хвороби та лікування. Однак, поради, подані нижче, мусять допомогти, якщо Ви маєте цю проблему. (Якщо у Вас також запалена ротова порожнина, запалені ясна або запалене горло, поговоріть з Вашим лікарем, медсестрою або дієтологом. Вони можуть запропонувати шляхи, як не пошкодити запалені ділянки)

ü Обирайте та готуйте продукти, які виглядають та пахнуть привабливо для Вас

ü Якщо червоне мясо, яловичина тощо, смакує або пахне дивно (незвичайно), спробуйте курку, індичку, яйця, молочні продукти або рибу

ü Покращіть специфічний смак мяса, курки або риби, маринуючи їх в солодкому фруктовому соку, солодкому вині або кисло-солодкому соусі

ü Спробуйте вживати невеликі кількості смакових приправ, базиліку, орегано, розмарину тощо

ü Спробуйте вживати кислі продукти, такі як апельсини або лимонад, які можуть мати більше смаку. Кисле лимонне суфле може добре смакувати та бути джерелом необхідних білків та калорій. (Якщо у Вас запалений рот або горло, кислі продукти або цитрусові можуть спричинити біль або дискомфорт)

ü Якщо Вас непокоять запахи, спробуйте подавати їжу кімнатної температури, включіть кухонну витяжку, накривайте їжу під час приготування, або готуйте надворі, на свіжому повітрі, коли дозволяє погода

ü Використовуйте бекон, шинку або цибулю, щоб додати аромату овочам

ü Відвідайте Вашого стоматолога, щоб виключити проблеми з зубами, які могли б негативно впливати на смак або запах їжі

ü Запитайте Вашого лікаря або стоматолога про спеціальні засоби догляду за ротовою порожниною


НУДОТА

Нудота, з блюванням або без, загальний побічний ефект при хірургічному лікуванні, хіміотерапії, радіотерапії та біологічної терапії. Сама хвороба або інші стани, не повязані з Вашою пухлиною або лікуванням, можуть також спричиняти нудоту. Деякі люди страждають від нудоти та блювоти безпосередньо після лікування; інші не відчувають їх два-три дні після лікування. Деякі люди ніколи не відчувають нудоти. В тих, хто страждає, нудота зникає після закінчення лікування. Також є ліки, які можуть ефективно контролювати цей побічний ефект. Ці медикаменти, що звуться антиеметики, часто даються на початку курсу хіміотерапії для попередження нудоти.

Якою б не була причина, нудота може утримувати Вас від вживання багатьох продуктів та необхідних нутрієнтів. Кілька ідей можуть допомогти:

§ Запитайте Вашого лікаря про антиеметики, які б могли допомогти Вам контролювати нудоту та блювоту

§ Спробуйте продукти, які легкі для Вашого шлунку, такі як:

· тости, крекери або солоні сухарики

· йогурт

· сорбет

· молочні каші (пшенична, рисова, вівсяна)

· варену картоплю, рис або макарони

· курятину без шкірки, запечену або гріль, але не смажену

· консервовані персики або інші мякі, без смакових добавок, фрукти та овочі

· прості рідини

· льодяники

· газовані напої

§ Уникайте продуктів, які:

· жирні або смажені

· надто солодкі, цукерки, торти, тістечка тощо

· гострі або гарячі

· мають сильний запах (неприємний для Вас)

§ Їжте невеличкими порціями, часто та повільно. Їжте до того, як відчуєте голод, оскільки голод може посилювати нудоту

§ Якщо нудота робить певні продукти непривабливими, вживайте більше продуктів, які Вам легше зїсти

§ Уникайте їсти в кімнаті, де людно, тепло, або присутні кухонні запахи, які Вам неприємні

§ Пийте менше рідини з їжею. Вживання рідини може спричинити відчуття переповнення

§ Пийте або сьорбайте рідину протягом дня. Соломинка може допомогти

§ Вживайте їжу та напої кімнатної температури або прохолодніше. Гаряча їжа може посилити нудоту

§ Не примушуйте себе їсти улюблені продукти, коли Вас нудить. Це може викликати постійну нелюбов до цих продуктів

§ Відпочивайте після вживання їжі, оскільки фізична активність може сповільнити травлення. Найкраще відпочивати сидячи близько години після їжі

§ Якщо нудота найбільше турбує вранці, спробуйте зїсти сухий тост або крекер до того, як встанете

§ Носіть обємний вільний одяг

§ Якщо нудота турбує піч час радіотерапії або хіміотерапії, уникайте прийомів їжі за 1-2 години до лікування

§ Намагайтеся уважно слідкувати, коли виникає нудота та що її спричиняє (певні продукти, події, оточення). (дивіться таблицю на стор. 51) Якщо це можливо та якщо це допомагає, змініть Вашу дієту або розклад. Поділіться інформацією з Вашим лікарем або медсестрою


БЛЮВОТА

Блювота може супроводжувати нудоту та може викликатися лікуванням, запахами їжі, повітрям в шлунку або кишківнику, або дефекацією. У деяких людей певні асоціації та оточення, такі як лікарня, можуть спричинити блювоту. Як і з нудотою, деякі люди мають блювоту одразу після лікування, в той час як інші не мають її день або більше після лікування.

Якщо блювота неспинна або триває більше одного-двох днів, звяжіться з Вашим лікарем. Він може призначити Вам антиеметики, щоб контролювати нудоту та блювоту.

Дуже часто, якщо Ви можете контролювати нудоту, Ви можете попередити блювоту. Однак іноді Ви можете бути не в змозі попередити і те, і інше. Розслабляючі вправи та медитація можуть Вам допомогти. Вони як правило включають глибоке ритмічне дихання, спокій та концентрацію, та можуть виконуватись будь-де. Якщо блювота виникла, спробуйте ці пропозиції, щоб запобігти подальшим епізодам:

ü Нічого не їжте та не пийте, доки Ви не контролюєте блювоту

ü Як тільки Ви почали контролювати блювоту, спробуйте невелику кількість рідини, наприклад, води або бульону. Таблиця 2 на стор. 42 дає більше прикладів рідин. Починайте з 1 чайної ложки кожні 10 хвилин, поступово збільшуючи кількість до 1 столової ложки кожні 20 хвилин. Нарешті, спробуйте 2 столові ложки кожні 30 хвилин.

ü Коли Ви здатні утримувати рідини, спробуйте рідку їжу або мяку дієту. Таблиця 3 на стор. 43 містить приклади багатих на рідину продутів. Продовжуйте вживати невеличкі порції так часто, як Ви можете утримувати їх. Якщо Ви почуваєтесь добре, поступово працюйте над Вашою регулярною дієтою. Якщо Ви погано переносите молоко, Ви можете спробувати мяку дієту замість рідкої дієти, оскільки рідка дієта включає багато молочних продуктів. Запитайте у дієтолога інформацію про мяку дієту


ДІАРЕЯ

Діарея може мати кілька причин, в тому числі хіміотерапія, радіотерапія на ділянку живота, інфекція, чутливість до продуктів та емоційні переживання. Попрацюйте з Вашим лікарем над визначенням причини Вашої діареї, тоді вона буде успішно вилікувана.

Під час діареї продукти швидко проходять крізь кишківник, і Ваш організм не встигає всмоктати достатньо вітамінів, мінералів та води. Це може спричинити зневоднення, що означає, що Ваш організм не має достатньо води, щоб добре працювати. Тривала або виражена діарея може спричинити проблеми, тому звяжіться з Вашим лікарем, якщо діарея виражена або триває більше ніж два дні. Кілька ідей, щоб подолати діарею:

ü Пийте достатньо рідини, щоб відновити те, що Ви втратили з діареєю. Таблиці 2 та 3 на стор. 42 і 43 дають приклади рідини, які Ви можете спробувати

ü Їжте невеличкими порціями протягом дня замість трьох великих прийомів їжі

ü Вживайте багато продуктів та рідин, що містять натрій та калій, два важливих мінерали, які допомагають Вашому організму працювати (виконувати власні функції). Ці мінерали часто втрачаються при діареї. Багатими на натрій рідинами є бульон або мясний суп з рисом або овочами. Продукти з високим вмістом калію, які не спричиняють діареї, – банани, персиковий або абрикосовий нектар, варена картопля або картопляне пюре. Спортивні напої містять як калій, так і натрій та вуглеводи, які легко абсорбуються.

ü Намагайтесь вживати ці продукти:

o йогурт, сир (=творог)

o рис, макарони або картоплю

o вершки

o яйця (приготовані до твердого білка; не смажені)

o однорідне горіхове (арахісове) масло

o білий хліб

o консервовані, очищені від шкірки фрукти та добре приготовані овочі

o очищену від шкірки курятину або індичку, нежирне мясо або рибу (варені або смажені на грилі, без додавання жиру)

ü Уникайте:

· жирної та смаженої з додаванням жиру їжі, якщо вони посилюють Вашу діарею

· сирих овочів, шкірок, кісточок та клітковини неочищених фруктів

· овочів з високим вмістом клітковини, таких як брокколі, кукурудзи, гороху, капусти, груш та цвітної капусти

ü Уникайте дуже гарячих або дуже холодних продуктів або напоїв. Пийте рідини кімнатної температури

ü Обмежуйте продукти та напої, які містять кофеїн, таких як кава, содові напої та шоколад

ü Якщо у Вас несподіваний, нетривалий напад діареї, намагайтеся нічого не їсти, окрім простих рідин, протягом 12-14 годин (дивіться таблицю на стор. 51). Це дозволить Вашому кишківнику відпочити та відновити важливу рідину, втрачену під час діареї. Переконайтесь, що Ваш лікар знає про Вашу проблему

ü Обережно вживайте молоко та молочні продукти. Лактоза, яку вони містять, можуть посилювати діарею. Більшість людей, однак, можуть вживати невеличкі кількості (½ -1 склянка) молока або молочних продуктів


СПЕЦІАЛЬНІ ДІЄТИ ДЛЯ СПЕЦІАЛЬНИХ ПОТРЕБ

Коли Ви маєте спеціальні потреби через Вашу пухлину або її лікування, Ваш лікар або дієтолог можуть призначити Вам спеціальну дієту. Наприклад, мяка дієта може бути найкращою для Вашої ротової порожнини, горла, стравоходу або шлунку, слизова яких запалена. Або, якщо лікування призвело до труднощів з перетравленням кисломолочних продуктів, Вам потрібно дотримуватися дієти з низьким вмістом лактози. Інші спеціальні дієти включають рідку дієту, … дієту та безклітковинну дієту.

Деякі спеціальні дієти добре збалансовані, їх можна дотримуватись тривалий час. Інших, однак, можна дотримуватись лише кілька днів, оскільки вони можуть не давати всіх необхідних нутрієнтів під час тривалого застосування. Якщо Ви думаєте, що Вам необхідна спеціальна дієта, поговоріть з Вашим лікарем та дієтологом. Разом вони можуть розробити план. Ви також повинні працювати з Вашим лікарем та дієтологом, якщо Ви вже на спеціальній дієті через хворобу, таку як діабет, ниркові захворювання або хвороби серця.

ПІДВИЩЕНА ЧУТЛИВІСТЬ ДО ЛАКТОЗИ

Підвищена чутливість до лактози означає, що Ваш організм не може перетравлювати або всмоктувати молочний цукор, що зветься лактоза. Молоко, інші кисломолочні продукти (такі як сир та морозиво), а також продукти, до яких молоко додається (наприклад, пудинг) можуть містити лактозу.

Підвищена чутливість до лактози може виникати після лікування деякими антибіотиками, опроміненням ділянки живота або іншого лікування, яке негативно впливає на травну систему. Частина Вашого кишківника, яка перетравлює лактозу, може взагалі не працювати під час лікування. У деяких людей симптоми підвищеної чутливості до лактози (гази, болі з животі, діарея) зникають через кілка тижнів або місяців після закінчення лікування або коли кишківник відновлюєтья. У інших постійні зміни звичок харчування можуть бути необхідними.

Якщо Ви маєте цю проблему, Ваш лікар може порадити Вам дотримуватися дієти з обмеженням продуктів, що містять лактозу. Запитайте поради дієтолога, як правильно дотримуватися дієти з обмеженим вмістом лактози. В магазинах може продаватися молоко та інші модифіковані продукти зі зниженим вмістом або без вмісту лактози. Ви можете також готувати Ваші власні страви зі зниженим вмістом або без лактози. Подаємо простий рецепт пудингу, що не містить лактози:

БЕЗЛАКТОЗНИЙ ПОДВІЙНИЙ ШОКОЛАДНИЙ ПУДИНГ

2 плитки шоколаду

1 склянка вершків, соєвих або молочних без вмісту лактози

1 столова ложка крохмалю

¼ склянки цукру

1 чайна ложка ванільного цукру

Розтопіть шоколад на маленькій сковорідці

Відміряйте крохмаль та цукор в кострулю

Додайте частину рідини та розмішуйте, поки крохмаль не розчиниться

Додайте залишок рідини

Підігрівайте на середньому вогні, доки суміш не стане теплою

Розмішайте з шоколадом, доки суміш не стане однорідною та не почне закипати

Зніміть з вогню

Додайте ванільний цукор та охолодіть

Вихід: 2 порції

Розмір порції: ¾ склянки

Калорійність на порцію: 382 кКал

Вміст білку на порцію: 1 грам


ЗАКРЕП

Деякі протипухлинні ліки та інші препарати, такі як знеболювальні, можуть спричиняти закреп. Ця проблема тако може виникати, якщо Ваша дієта містить недостатньо рідини або клітковини, або якщо у Вас постільний режим протягом тривалого часу. Ми наводимо кілька пропозицій щодо попередження та лікування закрепу:

ü Пийте достатньо рідини – щонайменше вісім склянок щодня. Це допоможе помякшити Ваш стул (кал). Інший шлях подумати про рідину – намагатися пити щонайменше 15 мл на кожен кілограм Вашої ваги.

ü Випивайте гарячий напій приблизно за півгодини до Вашого звичного часу випорожнення.

ü Перевірте з Вашим лікарем, чи можете Ви збільшити кількість клітковини у Вашій дієті (є особливі типи пухлин, при яких високий вміст клітковини в дієті не рекомендується). Якщо Ви можете, спробуйте продукти, такі як цільнозерновий хліб та вівсянка, сушені фрукти, пшеничні висівки, пшеничні зародки; свіжі фрукти та овочі; сушені боби та горох. Впевніться, що Ви пєте достатньо рідини, щоб допомогти клітковині працювати.

Подивіться на наступній сторінці простий рецепт допомоги при закрепі.

ü Робіть вправи щодня. Поговоріть з Вашим лікарем або фізіотерапевтом про кількість та тип вправ, які правильні для Вас.

Якщо ці пропозиції не працюють, запитайте Вашого лікаря про ліки проти закрепу. Обовязково порадьтеся з Вашим лікарем перед вживанням будь-яких проносних або помякшуючих кал препаратів.


ЯБЛУЧНО-СЛИВОВЕ ПЮРЕ

1/3 склянки висівок

1/3 склянки яблучного пюре

1/3 склянки сливового пюре

Змішайте всі складові в блендері та зберігайте в холодильнику

Зїжте 1-2 столові ложки цієї суміші перед сном, запийте 250 мл води

Примітка: обовязково запивайте водою, інакше суміш не працює при закрепі

Вихід: 16 порцій

Розмір порції: 1 столова ложка

Калорійність на порцію: 10 кКал

ВТОМА ТА ДЕПРЕСІЯ

Всі методи лікування пухлин сильні. Лікування може тривати тижні або місяці. Це може спричинити навіть більше нездужання та дискомфорту, ніж сама хвороба. Багато пацієнтів кажуть, що вони почуваються знесиленими, в депресії нездатними сконцентруватися. Втома протягом лікування пухлини може бути повязана з великою кількістю причин: погане харчування, малорухомість, низькі показники крові, депресія, поганий сон та побічні ефекти від ліків. Якщо Ви відчуваєте втому, дуже важливо підняти це питання та обговорити з Вашим лікарем та персоналом. Разом Ви можете вирішити, що є причиною проблеми, оскільки багато причин можуть бути усунені.

Втома та депресія не є проблемою харчування як такою, але вони можуть негативно впливати на Ваш інтерес до їжі та Вашу здатність купувати та готувати здорову їжу. Кілька пропозицій можуть допомогти:

ü Поговоріть про Ваші відчуття та Ваші страхи. Відкриваючи Ваші емоції, Ви можете зробити їх більш керованими. Поговоріть з Вашою медсестрою або соціальним працівником, які можуть вказати Вам шлях до зменшення Ваших переживань та страхів.

ü Ознайомтесь якнайкраще з Вашим лікуванням, можливими побічними ефектами та шляхами їх подолання. Знання та праця з цими знаннями допоможе Вам почуватися здатним контролювати ситуацію. Не бійтеся говорити з Вашим лікарем та ставити питання.

ü Впевніться, що Ви достатньо відпочиваєте:

o влаштовуйте краще кілька коротких відпочинків протягом дня, ніж один тривалий;

o плануйте Ваш день, включаючи перерви на відпочинок;

o влаштовуйте час віпочинку в зручному кріслі з хорошою книгою, улюбленим відео або з друзями;

o спробуйте легші або коротші варіанти Ваших звичайних фізичних навантажень; не примушуйте себе робити більше, ніж Ви можете

ü Прибережіть Ваші улюблені продукти для часу, який не асоціюється з лікувальними процедурами. Таким чином, вони не будуть повязані з незручними або стресовими подіями.

ü Робіть короткі прогулянки пішки або регулярні фізичні вправи, якщо це можливо. Деяким людям це допомагає зменшити їхню втому та підвищити їх дух


ПОПЕРЕДЖЕННЯ ХАРЧОВИХ ІНФЕКЦІЙ

У пацієнтів з пухлинами, що проходять лікування, може бути послаблена імунна система, оскільни переважна більшість протипухлинних ліків знижує здатність організму продукувати лейкоцити (білі кровяні тільця), клітини, які боряться з інфекцією. Ось чому пацієнти з пухлинами повинні бути особливо обережні, щоб уникнути інфекцій та харчових інфекцій. Кілька порад допоможуть Вам уникнути харчових інфекцій:

ü Ретельно мийте всі сирі овочі та фрукти. Якщо вони не можуть бути добре помиті (наприклад, малина) – уникайте їх. Чистіть щіткою (шершавые) поверхні (наприклад, шкурку дині) перед тим, як порізати

ü Ретельно мийте Ваші руки та поверхні кухонного знаряддя (ножі, дошки для різання тощо) перед та після пригорування їжі, особливо після роботи з сирим мясом

ü Мясо повинно розморожуватися в холодильнику, не на кухонному столі

ü Впевніться, що мясо та яйця приготувались до повної готовності

ü Уникайте сирих устриць та використовуйте тільки пастеризовані або консервовані соки, пастеризоване молоко та сири

???

ДОДАТКОВІ ВІТАМІНИ ТА МІНЕРАЛИ – ЧИ ДОПОМОЖУТЬ ВОНИ?

Багато пацієнтів з пухлинами хотять знати, чи вітаміни, мінерали та інші харчові добавки допоможуть їм «відбудуватися» чи подолати їхню пухлину. Нам відомо, що пацієнти, які добре харчуються під час лікування пухлини, здатні краще справлятися з їхньою хворобою та будь-якими побічними ефектами лікування. Однак немає науково доведених підтверджень, що харчові добавки або фітопрепарати можуть лікувати пухлину або зупинити її повторну появу.

Національний Інститут Раку суворо наполягає на дотриманні Вами традиційних продуктів для отримання вітамінів, мінералів та інших нутрієнтів. Поговоріть з Вашим лікарем, медсестрою, дієтологом або фармацевтом перш ніж вживати будь-які харчові добавки. Надлишок деяких вітамінів або мінералів може бути так само небезпечний, як і їх дефіцит. Великі дози певних вітамінів можуть навіть припинити Ваше лікування через той шлях, яким вони працюють. Щоб уникнути проблем, не вживайте жодних продуктів з власної ініціативи. Дотримуйтесь порад Вашого лікаря.

ЩОДО АЛЬТЕРНАТИВНИХ МЕТОДІВ ЛІКУВАННЯ

Ви могли чути або читати про багато способів лікування людей, які намагаються вилікувати їх захворювання. Терапія називається нетрадиційною, якщо вона використовує на додачу до традиційних (добре відомих) методів лікування; вона часто називається альтернативною, коли вона використовується замість традиційних методів. Велика кількість медичних центрів розвиває наукові аспекти нетрадиційних та альтернативних методів лікування та дослідження для їх перевірки. Багато з цих методов не вивчені, і ми не маємо доказів їхньої ефективності або безпеки. Інші методи лікування вивчаються, і ми знаємо, що вони не допомагають або шкодять. Дуже важливо поговорити з Вашим лікарем, якщо Ви збираєтесь спробувати будь-який з цих методів, оскільки деякі методи можуть заважати Вашому стандартному лікуванню або бути шкідливими в поєднанні з ним. Лікар розповість Вам про всі дослідження, які проводяться, та про те, чи буде безпечним та чи не завадить це лікування Вашому основному курсу. Національний Інститут Раку суворо наполягає на дотриманні Вами схеми лікування, призначеної Вашим лікарем, який використовує загальноприйняті та доведені методи лікування. Люди, які застососують нетрадиційні методи самостійно, можуть загубити важливий час для лікування та зменшити свої шанси на одужання.


СПЕЦІАЛЬНІ ПОРАДИ ДЛЯ ТИХ, ХТО ЗДІЙСНЮЄ ДОГЛЯД

Є дуже багато речей, які Ви можете зробити для Вашого друга або коханої людини під час періоду протипухлинного лікування. Прочитайте поради та пропозиції «Управління проблемами харчування під час лікування». Багато з них можуть бути корисними для Вас, якщо Ви готуєте їжу для пацієнта.

На додачу кілька речей, які Вам допоможуть, якщо Ви їх памятатимете:

ü Будьте готові до того, що смаки пацієнта мінятимуться щодня. В певні дні він або вона не захоче їсти свої улюблені продукти, оскільки вони не смакуватимуть добре. В інший час, він або вона їстиме страви, які не переносив за день або два до того.

ü Майте вдома продукти легкодосяжними. Наприклад:

o упаковку яблучного пюре або пудингу та ложку на столику біля ліжка, якщо пацієнт не почувається добре в цей день;

o миску натертої моркви на верхній полиці холодильника

ü Майте продукти напоготові, щоб пацієнт мав щось, що зїсти, щойно він або вона готовий

ü Будьте готові до часу, коли пацієнт здатен їсти тільки один або два продукти протягом кількох днів поспіль, поки побічні ефекти не зменшаться. Навіть якщо він або вона не може їсти взагалі, продовжуйте заохочувати його пити достатньо рідини. Таблиці 2 та 3 на стор. 42 та 43 містять різноманітні приклади рідин, а розділ «Подолання побічних ефектів» має багато ідей отримання достатньої кількості води.

ü Поговоріть з пацієнтом про потреби та важливі речі, а також про ідеї, які могли б спрацювати найкраще. Готовність до (гибкости) та підтримки допоможе пацієнту відчути контроль над ситуацією, і не важливо, в який спосіб

ü Намагайтеся не примушувати пацієнта їсти та пити. Заохочуйте та підтримуйте, але не будьте навязливим


ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ПРОТИПУХЛИННОГО ЛІКУВАННЯ

Переважна більшість побічних ефектів, що негативно впливають на харчування, повязаних з опроміненням, хіміотерапією або іншими методами, зникають після закінчення протипухлинного лікування. Якщо у Вас були побічні ефекти, Ви повинні поступово почати почуватися краще, і Ваш інтерес до їжі та часу її прийому повернеться. Однак інколи побічні ефекти тривають, особливо втрата ваги. Якщо це трапилось з Вами, поговоріть з Вашим лікарем та разом розробіть план, як розвязати проблему.

Після закінчення протипухлинного лікування та покращання Вашого самопочуття, Ви можете захотіти подумати про звичайні поради здорового харчування. Оскільки Ви хочете починати лікування з усіма резервами, які може дати Вам така дієта, Ви захочете робити те, що для Вас найкраще, в цей важливий час. Не проводяться дослідження, які б пропонували продукти, вживання яких дало б Вам можливість запобігти поверненню хвороби. Однак ми знаємо, що правильне харчування допоможе Вам відновити Ваші сили, відбудувати тканини організму та почуватися добре. Основні поради:

ü Сконцентруйтеся на вживанні різноманітних продуктів щодня. Ні один продукт не містить всіх нутрієнтів, які Вам необхідні.

ü Вживайте більше фруктів та овочів. Сирі або приготовані овочі, фрукти та фруктові соки постачають вітаміни, мінерали та клітковину, які Вам необхідні

ü Вживайте хліб та крупи, особливо з цільного зерна, такі як цільний пшеничний хліб, гречка та коричневий рис. Ці продукти – хороший приклад комплексного вмісту вуглеводів, вітамінів, мінералів та клітковини

ü Повертайтеся повільно до жирів, солі, цукру, алкоголю та копчених продуктів. Обирайте молочні продукти з низьким вмістом жиру, та маленькі порції (не більше 300-350 грамів на день) нежирного мяса або птиці без шкірки. Спробуйте методи приготування, що потребують мало жиру, такі як приготування на пару, тушіння тощо

Американський відділ … опублікували матеріали, що допомагають американцям навчитися обирати здорове харчування. Розділ «Пошук» наприкінці цього буклету дасть Вам інформацію, як отримати ці матеріали. Якщо Ви маєте більше питань про шляхи здорового харчування, або який з цих шляхів правильний для Вас в цей час, поговоріть з дієтологом.

Деякі пацієнти потребують тривалого лікування. Інші прооперовано з видаленням частини шлунку або кишківника. Ці пацієнти мають постійні турботи, повязані з харчуванням. Якщо це Ваша ситуація, поговоріть з Вашим лікарем та дієтологом. Він або вона дасть Вам більше інформації про тривалі проблеми, з якими Ви матимете справу, і може допомогти Вам розробити індивідуальний план харчування.

ШЛЯХИ ПОВЕРНЕННЯ ДО ХАРЧУВАННЯ

Навіть якщо Ваше лікування скінчилось і Ви почуваєтесь значно краще, Ви можете не відчувати повного повернення до свого попереднього стану. Кілька шляхів допоможуть Вам повернутися до регулярного харчування, уникнувши переїдання:

ü Готуйте прості страви, використовуючи добре знайомі, легкі в приготуванні рецепти

ü Готуйте достатньо для двох-трьох прийомів їжі, потім заморозьте залишки для наступного вживання

ü Користуйтеся перевагами готових страв, що продаються в супермаркетах, щоб полегшити собі приготування їжі

ü Згадайте, як Ви раніше робили особливі обіди, вечері, та спробуйте зробити це знову

ü Не бійтеся попросити друзів або членів родини допомогти Вам з приготуванням або закупкою їжі

 

Таблиця 1. ЯК ПРОТИПУХЛИННЕ ЛІКУВАННЯ МОЖЕ НЕГАТИВНО ВПЛИНУТИ НА ХАРЧУВАННЯ

Протипухлинне лікування

Негативний вплив

Що іноді трапляється: побічні ефекти

Операція

Зростає потреба в живленні. Може сповільнювати травлення. Може зменшувати здатність ротової порожнини, стравоходу та шлунку власне працювати. адекватне живлення допомагає подоланню

Перед операцією висококалорійна дієта з високим вмістом білка призначається пацієнтам з низькою вагою або ослабленим. Після операції деякі пацієнти спочатку не здатні їсти нормально. Вони можуть отримувати нутрієнти внутрішньовенно (тотальне парентеральне живлення), або через зонд, що введений до їх шлунку через ніс

Променева терапія

Як опромінення пошкоджує клітини пухлини, воно також може негативно впливати на здорові клітити та здорові частини тіла

Лікування голови, шиї, грудної клітки або молочної залози може спричинити:

- сухість в роті

- запалення в ротовій порожнині

- запалення горла

- ускладнене ковтання (дисфагія)

- зміни смаку продуктів

- проблеми з зубами (стоматологічні проблеми)

- збільшення продукування слизу в носі та роті

Лікування ділянок живота та тазу може спричинити:

- нудота і блювота

- пронос (діарея)

- болі в животі, здуття

Хіміотерапія

Як хіміотерапія руйнує клітини пухлини, вона також може негативно впливати на травну систему та бажання або здатність їсти

- нудота і блювота

- поганий апетит

- пронос

- закреп

- запалення ротової порожнини або горла

- збільшення або зменшення ваги

- зміна смаку продуктів


Продовження таблиці 1. ЯК ПРОТИПУХЛИННЕ ЛІКУВАННЯ МОЖЕ НЕГАТИВНО ВПЛИНУТИ НА ХАРЧУВАННЯ

Протипухлинне лікування

Негативний вплив

Що іноді трапляється: побічні ефекти

Біологічна терапія

(імунотерапія)

Імунотерапія стимулює Вашу імунну систему, щоб подолати пухлинні клітини, і може негативно впливати на здатність або бажання їсти

- нудота та блювота

- пронос

- запалення порожнини рота

- деяка втрата ваги

- сухість в роті

- зміна смаку продуктів

- мязеві болі, втома, лихоманка

Гормональна терапія

Деякі типи можуть збільшувати апетит та змінювати обмін води в організмі

- зміни апетиту

- затримка рідини

 

Таблиця 2. ПРИКЛАДИ … РІДИН

Бульон

Чай

Вода

 

Таблиця 3. ПРИКЛАДИ … ПРОДУКТІВ

Всі фруктові соки та нектари

Бульони

Масло / вершки / олія / маргарин

Газовані напої

Кава / чай

Свіжий або заморожений … йогурт

Фруктові напої

Мед / желе / сироп

Рідкі харчові замінники

Молоко, всі види

Молочні коктейлі

 

Таблиця 4. ШВИДКІ ТА ЛЕГКІ ЗАКУСКИ

Яблучне пюре

Хліб, кекси та крекери

Попкорн

Тістечка та печиво, зроблені з цільних зерен, фруктів, горіхів тощо

Крупи

Сир, твердий або напівмякий

Сирні …

Шоколадне молоко, шоколадне масло

Крекери

Супи-пюре

Фрукти (свіжі, консервовані, сушені)

Мюслі

Зварені вкруту яйця

Морозиво, йогурт тощо

Соки

Молочні коктейлі, розчинні сніданки

Горіхи

Горіхове масло

Піцца

Пудинги та желе

Сендвічі, бутерброди

Овочі (сирі або приготовані)

Цільне або 2% молоко

 

Таблиця 5. ЯК ЗБІЛЬШИТИ КАЛОРІЙНІСТЬ

Масло та маргарин

· Додавайте до супів, картопляного пюре та печеної картоплі, каш, рису, макаронів та овочів, які готуєте

· Домішуйте в супи-пюре, соуси

· Поєднуйте з травами та приправами, змащуйте мясо, бутерброди, додавайте до рибних та яєчних страв

· Використовуйте розтоплене масло або маргарин як соус до морепродуктів, таких як креветки, раки, лобстери

Збиті вершки

· Використовуйте солодкі з гарячим шоколадом, десертами, желе, пудингами, фруктами, млинцями та вафлями

· Додавайте несолодкі до картопляного пюре або овочевих пюре

Молоко та вершки

· Використовуйте в супах-пюре, соусах, яєчних стравах, бісквітах

· Додавайте до холодних або гарячих каш

· Змішуйте з макаронами, пастою, рисом та картопляним пюре

· Поливайте курятину або рибу під час запікання

· Використовуйте цільне молоко замість знежиреного

· Використовуйте вершки замість молока за рецептом

· Приготуйте гарячий шоколад з вершками та додайте білки, збиті з цукром

Сир (твердий)

· Покладіть, щоб розплавився, поверх печені, картоплі або овочів

· Додавайте до омлету

· Додавайте до бутербродів

Сир (кисломолочний) – творог

· Покладіть на хліб, кекс, шматочки фруктів та крекери

· Додавайте до овочів

· Сформуйте кульки та обкатайте в подтібнених горіхах, мюслі тощо

 

· Додавайте до супів-пюре, печеної картоплі, макаронів та сиру, овочів, соусів, салатних заправок, тушкованих страв, печеного мяса та риби

· Використовуйте для покриття тістечок, фруктів, солодких желе, кексів

· Використовуйте для змащування свіжих фруктів та овочів

· Для хорошого десерту, змішайте зі свіжими фруктами, додайте коричневий цукор та охолодіть перед вживанням

 

Продовження таблиці 5. ЯК ЗБІЛЬШИТИ КАЛОРІЙНІСТЬ

Салатні заправки та майонез

· Використовуйте з бутербродами

· Додавайте до мяса, риби, яєць або овочевих салатів

· Використовуйте в соусах та стравах з желатином

Мед, джеми та цукор

· Додавайте до хліба, каш, молочних напоїв, фруктових та йогуртових десертів

· Використовуйте як глазур для мяса, наприклад, курятини

Мюслі та пластівці

· Використовуйте в печиві, кексах, бутербродному маслі

· Посипайте овочі, йогурт, морозиво, пудинги, бісквіт та фрукти

· Додавайте до фруктів та випічки

· Змішуйте з сухими фруктами та горіхами для закусок

· Використовуйте для паніровки

Сушені фрукти (ізюм, чорнослив, курага, фініки)

· Спробуйте готувати сухі фрукти; подавайте на сніданок, як десерт або закуски

· Додавайте до кексів, печива, булочок, тістечок, страв з рису та круп, вівсянки, каш, пудингів

· Додавайте до приготованих овочів, таких як морква, солодка картопля

· Зєднайте з горіхами або мюслі для закусок

Яйця

· Додавайте зварені вкруту та подрібнені яйця до салатів та салатних заправок, овочів, мясних пюре

· Готуйте бісквіт з яєць, молока та цукру

· Додавайте дуже круто зварені жовтки до бутербродного масла

· Вбивайте яйця в картопляне пюре, овочеві пюре та соуси (обовязкова термічна обробка страви після додавання яєць, оскільки сирі яйця можуть містити шкідливі бактерії)

· Додавайте більше яєць або яєчних білків до бісквітів, пудингів, омлету, млинців та оладок перед приготуванням

Приготування їжі

· Паніруйте в сухарях мясо та овочі

· Якщо це добре переноситься пацієнтом, тушкуйте або смажте продукти, коли це можливо, оскільки ці методи приготування збільшують калорійність страв в порівнянні з приготуванням на пару або запіканням

· Додавайте соуси та підливи

 

Таблиця 6. ЯК ЗБІЛЬШИТИ ВМІСТ БІЛКІВ

Твердий або напівмякий сир

· Розплавте на бутерброд, хліб, кекси, хот-дог тощо, інші мясні або рибні страви, овочі, яйця, десерти, тушені фрукти, пиріжки

· Натріть та додайте до супу, соусу, печені, овочевих страв, картопляного пюре, рису, макаронів, запеченого мяса

Кисломолочний сир (творог) / бринза

· Змішуйте або використовуйте разом з фруктами та овочами

· Додавайте до печені, спагетті, макаронів та яєчних страв, наприклад, омлету, суфле

· Використовуйте в желатинових, пудингових десертах, сирниках, налісниках

Молоко

· Використовуйте молоко замість води в напоях та при готуванні страв, якщо це можливо

· Використовуйте, готуючи гарячі каші, супи, какао та пудинги

· Додавайте вершкові соуси до овочів та інших страв

Знежирене

розчинне сухе

молоко

· Додавайте до звичайного молока та молочних напоїв, молочних коктейлів

· Використовуйте в печені, запеченому мясі, булочках, кексах, соусах, супах-пюре, картопляному пюре, пудингах та бісквітах, в десертах на основі молока

Комерційні

продукти

· Передивіться розділ «Коменційні продукти для вдосконалення живлення» на сторінці 10

· Використовуйте «розчинні сніданки» в молочних напоях та десертах

· Домішуйте до морозива, молока, фруктів або смакових добавок для збільшення вмісту білку в молочних коктейлях

Морозиво, йогурти

· Додавайте до газованих напоїв, наприклад, коли

· Додавайте до молочних напоїв, молочних коктейлів

· Додавайте до каш, фруктів, желе, пиріжків; змішайте в блендері з мякими або приготованими фруктами

· Зробіть бутерброд з морозивом та порізаним тістечком, печивом або крекерами

· Готуйте ранкові напої з фруктами та бананами

 

Продовження таблиці 6. ЯК ЗБІЛЬШИТИ ВМІСТ БІЛКІВ

Яйця

· Додавайте нарізані, круто зварені яйця до салатів та салатних заправок, овочів, печені, мяса

· Кладіть додаткові яйця або білки до млинців та оладків

· Кладіть додаткові білки до яєчні та омлету

· Готуйте бісквіт з яйцями, молоком з високим вмістом білку та цукром

· Покладіть більше круто зварених жовтків до бутербродного масла

· Уникайте сирих яєць, які можуть містити шкідливі бактерії, оскільки Ваше лікування може зробити Вас надзвичайно чутливим (восприимчивым) до інфекцій. Переконайтесь, що всі яйця, які Ви вживаєте, добре зварені або запечені; уникайте недостатньо термічно оброблених яєць

Горішки, насіння

· Додавайте до печені, булочок, кексів, млинців, печива та вафель

· Посипайте фрукти, каші, морозиво, йогурт, овочі, салати та тости

   
   
   

 

СЛОВНИК

Адювантна терапія – протипухлинні препарати або гормони, що призначаються після операції та / або опромінення, щоб запобігти повторному росту пухлини

Анорексія – втрата апетиту, яка веде до значної втрати ваги

Антиеметики – препарати, які зменшують нудоту та блювоту

Біологічна терапія (імунотерапія) – лікування для стимуляції або відновлення здатності імунної системи долати інфекцію та хворобу. Це лікування використовує продукти із захисної системи організму, щоб зруйнувати клітини пухлини

Калорія – одиниця виміру енергії, яку отримує Ваш організм з продуктів харчування. Ваш організм потребує калорії як «топливо» для виконання всіх його функцій, таких як дихання, циркуляція крові та фізичні рухи. Коли Ви хворієте, Ваш організм потребує додаткових калорій для подолання хвороби та інших проблем

Клітина – найменша організована частина тканини, яка здатна відтворювати будь-яку життєву функцію. Всі клітини є дуже спеціалізованими за структурою та функцією та здатні до репродукції

Хіміотерапія – використання ліків для лікування пухлини

Дегідратація – втрата організмом значної кількості води, що призвела до погіршення його роботи. Постійний пронос або блювота можуть спричинити дегідратацію

Дієта – все, що Ви їсте та пєте, тверде та рідке

Травний тракт – частина Вашого організму, де відбувається зїдання, перетравлення та виділення продуктів харчування. Він включає ротову порожнину, стравохід, шлунок та кишківник

Діуретики – ліки, які допомагають організму виділяти воду та сіль

Дисфагія – утруднене ковтання

Набряк -